Malware in Google Chrome – oplossen en voorkomen

4
apr

Virussen en malware in Google Chrome kunnen voor ongewenste reclame en verkeerde instellingen zorgen, je zoekmachine en startpagina wijzigen, of Chrome zelfs helemaal vervangen! Zie onderaan hoe je problemen voorkomt.

Snelle checksHelp! Ik heb malware in Google Chrome

Snelle oplossing

Moeilijk te verwijderen malware in Google Chrome

Doet malware zich voor als de beheerder?

  • Als je naar de pagina chrome://policy gaat op je computer, dan moet deze leeg zijn. Post een bericht op het forum en voeg een schermafbeelding toe als dit niet het geval is.Moeilijk te verwijderen malware

  • Maak verborgen bestanden beschikbaar en verwijder het bestand C:\Windows\System32\GroupPolicy\Machine\registry.pol als je dit ziet. Controleer een dag later of het bestand niet terug is gekomen.

Controleer je extensies

Malware kan pagina’s aanpassen via je extensies. In een incognitovenster [ ctrl + shift + N ] zie je dit niet, want daar staan extensies uit. Controleer op chrome://extensions of je onbekende extensies hebt en schakel ze uit.

Controleer je programma’s

De meeste malware in Google Chrome staat gewoon in je programmalijst, waardoor de extensies en verkeerde instellingen steeds terugkomen. Ga naar configuratiescherm > programma’s en onderdelen > alle programma’s en sorteer deze op datum. De kans is groot dat de boosdoener bovenaan staat. Kijk of je elk programma kent en zelf geïnstalleerd hebt. Deel eventueel een screenshot via het internationale forum (zie onderaan).

Verwijder je startpagina uit de snelkoppeling

In het bureaubladicoon van Chrome kunnen ook startpagina’s staan. Klik met je rechtermuisknop op de snelkoppeling en kies ‘eigenschappen’. Onder tabblad ‘snelkoppeling’ in het veld ‘doel’ moet je alles verwijderen na \chrome.exe”

Doel van de bureaubladsnelkoppeling van Google Chrome

Start op in Windows veilige modus

Soms heeft Chrome een conflict met andere programma’s waardoor ze beiden niet werken. Dit kan door bijv. een firewall of driver voor een printer komen. In Windows Veilige Modus starten deze programma’s niet op. Als Chrome dan wel werkt, moeten we de oplossing dus daar zoeken. In Windows 7 open je dit met [F8] tijdens het starten. Zie hier voor Windows 8 en 10.

Plaats een bericht op het forum

Is de malware enorm koppig, dan is er hulp op het internationale Chrome-forum. Zet #NL in de titel, zodat de Nederlandse vrijwilligers het bericht kunnen vinden. Laat dan uitgebreid weten wat je al geprobeerd hebt. Een korte reactie als “ik heb alles geprobeerd” geeft te weinig details om je verder te kunnen helpen. Vermeld daarom het volgende:Welke versie van Chrome heb je (dit zie je op pagina chrome://chrome)

  • Welke versie van Chrome heb je (dit zie je op pagina chrome://chrome)
  • Wat is de uitkomst van de 3 checks (versie, incognito, nepbrowser)?
  • Wat vonden de 3 tools (Chrome Cleanup Tool, AdwCleaner, Malwarebytes)?
  • Hoe zijn de 5 geavanceerde stappen verlopen?

Voorkomen is beter dan genezen

Malware raakt op je computer zonder dat je het door hebt. Vaak zit het namelijk gebundeld met andere programma’s. Hieronder zie je een voorbeeld van de SafeSearch Toolbar, eigenlijk installeer je het dus zelf.

Gebruik Unchecky om installatie van gebundelde software te voorkomen

Tips

  • Let altijd goed op wat je aanklikt en wat je aan- of uitvinkt. De Unchecky tool kan je helpen om ongewenste installaties voorkomen door uit te vinken wat je niet wilt hebben.
  • Bekijk goed of een downloadlink betrouwbaar is, niet zomaar op felle knoppen klikken. Je kunt bestanden en links ook testen met https://www.virustotal.com
  • Een website met groen slotje in de adresbalk zijn meer betrouwbaar Groen slotje: veilige verbinding via HTTPS

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *